Paula: 22+22x=24x−4−2−5
17 paź 09:29
Janek191:
2
2 + 2
2x = 2
4x − 4 − 2
−5
| | 1 | |
4 + (22)x = 24x * 2−4 − |
| |
| | 25 | |
| | 1 | | 1 | |
4 + 4x = (22)2x* |
| − |
| |
| | 16 | | 32 | |
| | 1 | | 1 | |
4 + 4x = (4x)2* |
| − |
| / * 32 |
| | 16 | | 32 | |
128 + 32*4
x = 2*(4
x)
2 − 1
t = 4
x > 0
2 t
2 − 32 t −129 = 0
Δ = ( −32)
2 − 4*2*( − 129) = 1024 + 1032 = 2056
Czy nie ma pomyłki w treści zadania ?
17 paź 10:21
Paula: log(2x + 4x) − log 8 = log(2x−1 − 1/4) Wyszło mi to z tego. Dobrze?
17 paź 10:36