Rzutem prostoka tnym punktu a
qudis: Rzutem prostokątnym punktu A na płaszczyznę {pi} jest punkt A'. Do prostej k zawartej w
płaszczyźnie {pi} i przechodzącej przez punkt A' należą punkty A i B przy czym B leży między
A' i C. Wiedząc, że |AB|=10 cm |BC|= 9cm |AC|=17cm. oblicz odległość punktu A od
płaszczyzny {pi}
Prosze o szybką pomoc
17 paź 07:31
Janek191:

I AB I = 10 cm
I BC I = 9 cm
I AC I = 17 cm
Niech
I A A' I = d , I A' B I = x
Z tw. Pitagorasa mamy
d
2 + x
2 = 10
2 ⇒ d
2 = 100 − x
2
d
2 + ( x + 9)
2 = 17
2
czyli
100 − x
2 + x
2 + 18 x + 81 = 289
18 x = 108
x = 6
−−−−−−
d
2 = 100 − 6
2 = 100 − 36 = 64
d =
√64 = 8
Odp. d = 8 cm
===============
A i A' − kolor czerwony
B − kolor niebieski
C − kolor różowy
A' ∊ π B ∊ π C ∊ π
A ∉ π
prosta k − kolor zielony
k ∊ π
17 paź 08:58