Liczby zespolone
Mateusz: Wyznacz wszystkie liczby zespolone z takie, że z + 3 − i jest liczbą rzeczywistą.
Można poprostu zalozyc ze a nalezy do rzeczywistych i napisac z = a + i?
16 paź 23:58
Janek191:
Niech z = a + bi
Mamy
Re [ a + bi + 3 − i ] = Re [ ( a + 3) + ( b − 1) i ] = a + 3 więc b − 1 = 0 ⇒ b = 1
zatem
z = a + i
========
17 paź 00:03
Janek191:
To Re jest niepotrzebne − pomyłka
17 paź 00:05
Mateusz: Dzięki za pomoc
17 paź 00:08
Mila:

z=x+iy, x,y∊R
x+iy+3−i=(x+3)+(y−1)i
y−1=0
y=1, x∊R
Np.
z=4+i
z+3−i=4+i+3−i=7 liczba czysto rzeczywista
17 paź 00:08
Mila:
Wg mojego oznaczenia
z=x+i
17 paź 00:10