Nierówność wielomianowa
zuz: Udowodnij, że dla wszystkich x≥1000 zachodzi nierówność:
x3≥5x2+14x+17
16 paź 23:57
PW: Nietypowo
x
3−5x
2 ≥ 14x+17
x
2(x−5) ≥ 14x+17
Dzielenie wykonane poprawnie, bo przy założeniach zadania dzieliliśmy przez liczbę dodatnią.
| | 87 | | 87 | |
Ułamek |
| jest mniejszy od |
| <1, a więc nierówność (1) jest prawdziwa w sposób |
| | x−5 | | 995 | |
oczywisty.
Coś mi to za łatwe, wystarczyło założyć np. x≥8.
17 paź 00:45
Godzio:
I typowo :
x
3 − 5x
2 + 14x ≥ 17 ⇔
x(x − 7)(x + 2) ≥ 17
f(x) = x(x − 7)(x + 2) − funkcja jest rosnąca dla x ≥ 8 (nie szukałem konkretnej wartości, bo
to nas nie interesuje), najmniejsza wartość w przedziale [8,
∞) dla x = 8
f(8) = 8 * 1 * 10 = 80 ≥ 17 ⇒ x ≥ 1000 tym bardziej prawdziwe
17 paź 01:19