pięcioosobowe delegacje...
Patishon: Ile można wybrać pięcioosobowych delegacji z grupy 8 studentów i 7 studentek w skład których
wchodziłyby
a) co najmniej 3 studentki
b) co najwyżej 4 studentki i co najmniej 3 studentów
myślałam żeby zrobić tak:
wychodzi mi 1673 i jest to trochę za dużo ma być 1281... zapomniałam o czymś?
| | | | | | | | | | | |
b) | − | * | − | * | i tak samo wychodzi mi za dużo bo 2475, a ma |
| | | | | | |
być 1772.
co robię źle?
16 paź 23:30
wredulus_pospolitus:
po pierwsze ... zapis dwumianu nieprawidłowy

po drugie ... nie prościej zamiast odejmować od puli wszystkich możliwości te które nas nie
interesują ... po prostu wypisać te które nas interesują ?
po trzecie ... w (a) błędu nie ma − więc źle policzyłeś silnie
po czwarte ... w (b) studenci ze studentkami Ci się pomylili
16 paź 23:39
Mila:
Błędne zapisy:
a) 5 osobowa delegacja , co najmniej 3 studentki
=35*28+35*8+21*1=980+280+21=1281
3 studentki 2 studentów lub
4 studentki 1 student
5 studentek 0 studentów
b) Podobnie rozwiąż
16 paź 23:44
Patishon: no tak przy zapisie dwumianu jest odwrotnie.
może i łatwiej, ale już tak zaczęłam i teraz muszę sprawdzić co źle robię... drugim sposobem mi
wyszło.
a dlaczego w b mi się pomyliło? ja ma byc najwyżej 4 studentki to musze odjąć przypadek jak
jest jedna i jak nie ma żadnej, no a jest ich 7... coś dalej źle rozumię?
16 paź 23:47
wredulus_pospolitus:
ale robisz w (b):
wszystkie możliwości
− to co Ciebie interesuje (a nie to co Ciebie nie interesuje)

czyli liczysz nie to co chcesz
16 paź 23:52
16 paź 23:52
Mila:
B) zacznij od sytuacji co najmniej 3 studentów
=56*21+70*7+56*1=1176+490+56=1722
16 paź 23:57
Patishon: aa rozumie chyba czyli to co licze + ten co zapomniałam co napisałeś lub od całości odjąć to co
ja pisałam na początku?
16 paź 23:58
Patishon: ok. już rozumie dziękuje wam
16 paź 23:59