Tożsamość
mr oizo: Wykaż że równanie jest tożsamością:
sinα
| sinα | | 1+ cosα | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| 1 + cosα | | sinα | | sinα | |
Proszę o pomoc
16 paź 23:20
wredulus_pospolitus:
wspólny mianownik
dodajesz ułamki do siebie
redukujesz co się da (jaka jedynka trygonometryczna może się zdarzy)
i co otrzymujesz
16 paź 23:22
Saizou : zał: sinx≠0 i cosx≠−1
| | sinx | | 1+cosx | |
L= |
| + |
| = |
| | 1+cosx | | sinx | |
| sin2x+(1+cosx)2 | |
| = |
| sin(1+cosx) | |
| sin2x+1+2cosx+cos2x | |
| = |
| sin(1+cosx) | |
| 2(1+cosx) | | 2 | |
| = |
| |
| sinx(1+cosx) | | sinx | |
16 paź 23:24
mr oizo: Bardzo dziękuję!
16 paź 23:27