Zbadaj lacznosc i przemiennosc :
Gosia: Zbadaj lacznosc i przemiennosc :
A=QxQ a◯b=(ad+bc, ac + 5bd)
a co do tego przykladu? ma ktos jakis pomysl jak to rozwiazac?
16 paź 23:02
PW: Fatalnie sformułowane, nie dziwię się że trudno zrozumieć.
Jest to działanie w zbiorze par, więc
(1) a=(x,y) i b=(u,v).
Definicja działania "◯" powinna być sformułowana następująco:
Przy oznaczeniach jak w (1)
a◯b = (xv+yu, xu+5yv).
Co za talent dezinformacyjny użył tych samych liter a i b raz jako oznaczeń par liczb − po
lewej stronie kółka, a drugi raz w tym samym wzorze jako oznaczeń ich "współrzędnych" − po
prawej stronie kółka?
16 paź 23:59
Gosia: Sa to zadania ze zbioru z algebry liniowej

− Beata Bugajska−Jaszczołt
17 paź 00:09
Gosia: Pierwszy rok studiow matematycznych, zadana praca domowa no a oczywiscie brak jakis wskazowek
od wykladowcy.. Stad wlasnie moje problemy z zadaniami...
17 paź 00:11
PW: Naprawdę były takie oznaczenia? Wyrzuć ten zbiór zadań, przecież to brednie.
Sens działania jest taki: mnożymy przez siebie skrajne współrzędne, potem "bliższe" i dodajemy
− mamy pierwszą współrzędną wyniku. Druga współrzędna powstaje w wyniku pomnożenia przez
siebie pierwszych współrzędnych i dodania do tego pięciokrotności iloczynu drugich
współrzędnych.
Powinnaś dać radę. Najpierw przećwicz na konkretnych parach, np (2,5)◯(3,7) − to pomaga w
operowaniu symbolami dla dowodu (zawsze tak robiłem i myślę, że jest taka konieczność,
przynajmniej na początku.
17 paź 00:24
Gosia: Ok, rozumiem jak by to miało wyglądać na tym przykładzie (2,5)◯(3,7), natomiast nie bardzo wiem
jak przemnożyć mój genialny przykład a◯b=(ad+bc, ac + 5bd). Czy mógłbyś mi to konretnie
rozpisać? Wiem, że ma to wyglądac w ten sposób, że jak chce udowodnić łączność to musze to
zapisać w ten sposób :
∀ ∊(a,b)(c,d)(e,f) ∊ QxQ ( w sumie sama nie wiem po co jest ta trzecia para, ale ok )
i teraz (a,b)◯(c,d)◯(e,f)= (a,b)◯(c,d)◯(e,f)
dobrze mysle? tylko co dalej?
17 paź 00:48
PW: Trzeci element zbioru A (trzecia para liczb) jest konieczna, bo w definicji łączności występują
trzy elementy, na których działanie jest wykonywane w różnej kolejności.
((a,b)◯(c,d))◯(e,f) = (najpierw działanie w nawiasie)=(ad+bc,ac+5bd)◯(e,f) =
=((ad+bc)f+(ac+5bd)e, (ad+bc)e+5(5bd)f) =
= (adf+bcf+ace+5bde, ade+bce+25bdf)
(a,b)◯((c,d)◯(e,f)) = (a,b)◯(cf+de, ce+5df) =
= (a(ce+5df)+b(cf+de), a(cf+de)+5b(ce+5df)) =
= (ace+5adf+bcf+bde, acf+ade+5bce+25bdf).
Podsumowanie:
((a,b)◯(c,d))◯(e,f) = (adf+bcf+ace+5bde, ade+bce+25bdf)
(a,b)◯((c,d)◯(e,f)) = (ace+5adf+bcf+bde, acf+ade+5bce+25bdf)
Widać, że nie dla wszystkich (a,b), (c,d) i (e,f) ma miejce równość prawych stron, a więc
działanie nie jest łączne.
Tu warto dla siebie (a na kolokwium jako kontrprzykład, i dosyć) pokazać, że np.
((1,0)◯(2,2))◯(3,3) ≠ ((1,0)◯(2,2))◯(3,3)
L=(1•2+0•2,1•2+5•0•2)◯(3,3) = (2,2)◯(3,3) = (2•3+2•3, 2•3+5•2•3) = (12,30)
P=(1,0)◯((2,2)◯(3,3) = (1,0)(2•3+2•3, 2•3+5•2•3) = (1,0)◯(12,36) = (1•36+0•12, 1•12+5•0•36) =
(36,12)
Powtarzam: zawsze warto zacząć od przykładu. Gdybyśmy nie rzucili się na dowodzenie, ale
zaczęli od przykładu, to moglibyśmy na tym skończyć − jest kontrprzykład, konkretna trójka
elementów zbioru A, dla których nie zachodzi łączność − koniec wywodu, działanie nie jest
łączne.
Mam prośbę − sprawdź dokładnie wszystkie rachunki, bo piszę "na pamięć", byłem na badaniu dna
oka.
17 paź 14:01