Liczbyyyy
kasiaaaa: Sprawdz czy rownosc jest prawdziwa :
3 − √3 = √12−3√12
4 paź 17:25
kasiaaaa: Bardzooo rposze o pomoc, nie moge rozwiazac mimo checi tego zadania

:(:(:(
4 paź 17:26
kasiaaaa: :(
4 paź 17:31
tim: √12 = 2√3
12 − 6√3 = 9 + 2 * 3 * √3 + 3 = 32 + 2 * 3 * √3 + (√3)2
Zauważ coś.
4 paź 17:35
Eta:
12 −3√12= 12 − 6√3 = 3( 4 −2√3) = 3( 1 −√3)2
bo (1 −√3)2 = 1 −2√3 +3 = 4 −2√3
zatem:
P= √3*(1 −√3)2 = √3*I1 −√3I , ponieważ wartość wyrażenia pod modułem
jest ujemna, to :
P= √3*( −1 +√3) = −√3 +3= 3 −√3
L=P
4 paź 17:40
tim: Heh
4 paź 17:40