Funkcja wykładnicza. Rozwiązanie równań.
Paula: Funkcja wykładnicza


Rozwiąż równanie:
a) (
√5 − 2)
x = (
√5 + 2)
x + 8
√5 = 0
b) 7
x + 7
1−x − 8 = 0
16 paź 22:47
Krzysiek G7 :P: b)
7
x+7
1−x−8=0
7
x+7
−xx7−8=0
7
x+(
17)
xx7−8=0 t=7
x
t+
1t−8=0
t+
7t−8=0/xt
t
2+7−8t=0
Δ=64−28
Δ=36
√Δ=6
wyliczamy t
1 i t
2
t
2=
8−62=1
1=7
x 7
1=7
x
x=0 x=1
16 paź 22:57
Janek191:
W a) jest pomyłka

b) 7
x + 7
1 − x − 8 = 0
7
x + 7*7
−x − 8 = 0
| | 1 | |
7x + 7* |
| − 8 = 0 / * 7x |
| | 7x | |
( 7
x)
2 + 7 − 8*7
x = 0
t = 7
x > 0
t
2 − 8 t + 7 = 0
( t − 1)*( t − 7) = 0
t = 1 lub t = 7
więc
7
x = 1 lub 7
x = 7
x = 0 lub x = 1
==============
16 paź 23:00
Paula : Zgadza się − moje przeoczenie.
podpunkt a ) ( √5 − 2)x − ( √5 + 2)x + 8√5 = 0
16 paź 23:06
Janek191:
(
√5 − 2)
x − (
√5 + 2)
x + 8
√5 = 0
| | 1 | | (√5 + 2)x | |
( √5 − 2)−x = |
| = |
| = |
| | ( √5 − 2)x | | ( √5 − 2)x*(√5 + 2)x | |
| | ( √5 + 2)x | | (√5 + 2)x | |
= |
| = |
| = (√5 + 2)x |
| | [( √5 − 2)*( √5 + 2)]x | | ( 5 − 4)x | |
zatem mamy
(
√5 − 2)
x − (
√5 − 2)
−x + 8
√5 = 0
| | 1 | |
( √5 − 2)x − |
| + 8√5 = 0 |
| | (√5 − 2)x | |
t = (
√5 − 2)
x > 0
t
2 − 1 + 8
√5 t = 0
t
2 + 8
√5 t − 1 = 0
−−−−−−−−−−−
Δ = 64*5 − 4*1*(−1) = 320 + 4 = 324
√Δ = 18
| | −8√5 − 18 | |
t = |
| < 0 − odpada |
| | 2 | |
| | − 8√5 + 18 | |
t = |
| = 9 − 4√5 |
| | 2 | |
(
√5 − 2)
x = 9 − 4
√5 > 0
x = 2
====
16 paź 23:46
Paula : DZIĘKUJĘ ZA POMOC!
17 paź 00:16