Pogotowie trygonometryczne potrzebne!
Siemanko: Siemanko, Pogotowie trygonometryczne potrzebne!
mam problem z tematem wcześniejszym, bo muszę go poprawić, a jako że teraz mam na wykresach to
trochę mi się to wszystko myli.
Potrzebuję dosłownie na teraz paru przykładów:
1.Sprowadź do postaci iloczynowej:
a)1+sinα+cosα= rozbiłem na jedynke trygonometryczna i nie wiem co mam zrobić
b)1−3ctg
2α= zamieniłem 1 na 1/3 i 3 na 1 i (a−b)(a+b)
c)sin
2α−cos
2β= tu też (a−b)(a+b) i potem cosinus na sinus to dobrze ?
d)1+sinα+cosα+tgα= (tu easy, mamy cosa =/= 0 i wszystko do wspólnego mianownika, ale prosiłbym
o rozpisanie, czy się gdzieś nie walnąłem
2. Sprawdź tożsamości trygonometryczne, czyli moja pięta achillesowa!:
| | α−β | |
(sinα+sinβ)2 + (cosα+cosβ)2 = 4cos2 |
| |
| | 2 | |
| sin2α | | cosα | | a | |
| * |
| =tg |
| |
| 1+cos2α | | 1+cosα | | 2 | |
| sin(α−β) | | sin(β−γ) | | sin(γ−α) | |
| + |
| + |
| = 0 |
| cosαcosβ | | cosβcosγ | | cosγcosα | |
Prosiłbym o pomoc!