POMOCY
Tomek: | | n | |
POMOCY Zbadaj monotoniczność i ograniczoność ciągu o wyrazie ogólnym: a) an= |
| |
| | n+7 | |
b) an= 3n−4
16 paź 22:07
Saizou : a
n+1−a
n=
zatem ciąg malejący
3n−1−3n+4=
3>0
ciąg rosnący
16 paź 22:11
Xanders: Jak wyszło Ci że podpunkt a jest malejący skoro a2 jest większe od a1 ? zrobiłem to na
wykresie i widzę że rośnie, a nie maleje? Mylę się ?
16 paź 22:29
Saizou : to gdzieś w redukcji pewnie się pomyliłem
w ogóle to źle, nawet nie wiem co tam napisałem, coś kiepsko, zaraz poprawię
16 paź 22:31
Saizou : | (n+1)(n+7)−n(n+8) | |
| = |
| (n+8)(n+7) | |
| n2+8n+7−n2−8n | |
| = |
| (n+8)(n+7) | |
c. rosnący
16 paź 22:39
ICSP: Bardziej jako ciekawostka niż praktyczne rozwiązanie :
| | n | | n + 7 − 7 | | −7 | | −7 | |
an = |
| = |
| = 1 + |
| < 1 + |
| = |
| | n+7 | | n+7 | | n+7 | | n + 7 + 1 | |
| | −7 | | n + 8 − 7 | | n+1 | |
= 1 + |
| = |
| = |
| = an+1 |
| | n + 8 | | n+8 | | (n+1) + 7 | |
zatem
a
n < a
n+1 a z tego wynika ze ciąg jest rosnący.
16 paź 22:46
Tomek: Mam pytanie, jak znalazło się tam mnożenie skoro trzeba to odjąć, ja rozumiałem to że mam
zrobić coś takiego:
| | n+1 | | n | | 1 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| |
| | n+8 | | n+7 | | n | |
Pomożesz z ograniczonością ? jak to zrobić ? wytłumaczysz jako tako ?
16 paź 22:47
Tomek: CZY MI SIĘ ZDAJE CZY POMINĄŁEM WSPÓLNY MIANOWNIK

? O Boże, i pomyśleć, że ja na studiach...
16 paź 22:50