liczby zespolone
CzasNastal: Witam, mam podać wartość arg 5i. Wynik to jest pi/2 czyli 90stopni. Ktoś wytłumaczy dlaczego?
Dziękuję
16 paź 22:06
CzasNastal: up
16 paź 22:19
CzasNastal: Mógłby ktoś pomóc? Przykład już ogarnąłem, ale mam pytanie. Jak zamienić już powstałą liczbę
a/|z| na stopnie?
16 paź 22:28
Janek191:
z = 5 i = 0 + 5 i = 5*( cos 90o + i sin 90o)
arg z = 90o
16 paź 22:32
PW: | | π | |
Liczba 5i na płaszczyźnie zespolonej leży na osi pionowej, więc jest oczywiste, że φ= |
| . |
| | 2 | |
16 paź 22:34
Mila:

z=5i=0+5i to jest punkt (0,5) na płaszczyźnie.
|z|=5
| | π | |
φ= |
| odczytujesz w prostych przypadkach jak ten. |
| | 2 | |
Albo liczysz
cosφ=U{0}[5}=0 i sinφ=U{5}[5}=1
16 paź 22:35
Mila:
| | 0 | | 5 | |
cosφ= |
| =0 i sinφ= |
| =1 |
| | 5 | | 5 | |
16 paź 22:37