nierówność logarytmiczna
olo: rozwiąż nierównosc
Log2x+log4x+log16x=7
ja to przekształciłem na
4lg2x+2log2x+logx=28 co dalej?
16 paź 21:47
ZKS:
nlogab = logabn
logab + logac = logabc.
16 paź 21:50
olo: 4log2x+2log2x+log2x=28 oczywiscie
16 paź 21:50
Janek191:
log2 x + log4 x + log16 x = 7 ; x > 0
log2 x + log22 x + log24 x = 7
log2 x + 12 log2 x + 14 log2 x = 7 / * 4
4 log2 x + 2 log2 x + log2 x = 28
7 log2 x = 28 / : 7
log2 x = 4
x = 2
====
16 paź 22:25
Janek191:
Pomyłka

x = 2
4 = 16
============
16 paź 22:26