matematykaszkolna.pl
zadania z energii wewnetrznej. BlackGirl: Hej. Wiem, ze to forum z matematyki, ale gdyby ktos umial mi pomoc z fizyka bylabym wdzieczna.... mam kilka zadan, ktorych nie umie zrobic . 1. W przypadku ruchu z tarciem : a) zasada zachowania energii nie jest spelniona b) calkowita energia mechaniczna maleje, a wzrasta energia wewnetrzna c) energia mechaniczna i wewnetrzna ciala maleje d) energia mechaniczna i wewnetrzna wzrasta 2. obnizenie temperatury powoduje : a) zmniejszenie energi wewnetrznej ciala b) wzrost energii wewnetrznej ciala c) zmniejszenie energi wewnetrznej ciala, a wzrost energii kinetycznej czasteczek d) niespelnienie zasady zachowania energii 3. Energię dostarczaną cialu przez cieplny przeplyw energii obliczamy, majac : a) mase ciala, przyrost temperatury, i cieplo wlasciwe ciala b) tylko cieplo wlasciwe ciala c) tylko mase i przyrost temperatury ciala d) tylko przyrost temperatury ciala 4. Energia dostarczana cialu przez cieplny przeplyw energii nie zalezy od : a) masy ciala b) przyrostu temperatury ciala c) ciepla wlasciwego ciala d) ksztaltu ciala 5. cieplo wlasciwe informuje nas : a) ile nalzezy dostarczyc energii , aby 1 kg danej substancji ogrzac o 1 stopien b) ile energii odda 1 kg danej substancji, jezeli zwiekszy sie jego temperature o jeden stopien c) ile nalzey dostarczyc energii , aby 1 kg danej substancji stopic d) ile energii odda 1 kg danej substancji przy zmniejszeniu temp. o 100 stopni celcjiusza. 6. Wartosc ciepla wlasciwego danej substancji zalezy od : a) rodzaju tej substancji b) stanu skupienia i rodzaju substancji c) masy ciala i przyrostu temperatury d) masy ciala 7. Podczas ogrzewania 5 g wody o 10 stopni celcjusza pobiera ona cieplo w ilosci : a) 50 J b) ok 0,2 kJ c) 500 J d) ok. 2000 J Z gory dzieki za pomoc.... chociaz w kilku zadaniach emotka
4 paź 17:09
:)TO TYLKO JA: to chyba nie są zadania,tylko pytania na które można znaleźć odpowiedź,jeśli zechce się jej poszukać...
4 paź 17:23
eveluxaa :
28 gru 13:25