zbadaj lacznosc i przemiennosc
Gosia: Sprawdz czy ◯ jest dzialaniem w zbiorze A, jesli tak zbadaj lacznosc i przemiennosc tego
dizalania :
a) A = N/ (0,1) a+b−2∊N/(0,1)
Bardzo prosze aby ktos mi wytlumaczyl jak to sie w ogole powinno rozwiazywac
16 paź 21:31
Janek191:
A = N \ { 0, 1 } = { 2,3,4,5 , .... }
a * b = a + b − 2
Jeżeli a ∊ A ∧ b ∊ A ⇒ a + b − 2 ∊ A
czyli a * b jest działaniem w A.
−−−−−−−−−−
Łączność
( a * b)* c = ( a + b − 2) * c = ( a + b − 2) + c − 2 = a + b + c − 4
oraz
a * ( b * c) = a * ( b + c − 2) = a + ( b + c − 2) − 2 = a + b + c − 4
więc
( a*b)* c = a*( b * c)
16 paź 22:01
Janek191:
A = N \ { 0, 1 } = { 2,3,4,5 , .... }
a * b = a + b − 2
Jeżeli a ∊ A ∧ b ∊ A ⇒ a + b − 2 ∊ A
czyli a * b jest działaniem w A.
−−−−−−−−−−
Łączność
( a * b)* c = ( a + b − 2) * c = ( a + b − 2) + c − 2 = a + b + c − 4
oraz
a * ( b * c) = a * ( b + c − 2) = a + ( b + c − 2) − 2 = a + b + c − 4
więc
( a*b)* c = a*( b * c)
16 paź 22:03
Janek191:
A = N \ { 0, 1 } = { 2,3,4,5 , .... }
a * b = a + b − 2
Jeżeli a ∊ A ∧ b ∊ A ⇒ a + b − 2 ∊ A
czyli a * b jest działaniem w A.
−−−−−−−−−−
Łączność
( a * b)* c = ( a + b − 2) * c = ( a + b − 2) + c − 2 = a + b + c − 4
oraz
a * ( b * c) = a * ( b + c − 2) = a + ( b + c − 2) − 2 = a + b + c − 4
więc
( a*b)* c = a*( b * c)
16 paź 22:05
PW: Rozumiem, że działanie "◯" jest zdefiniowane następująco:
a◯b = a+b−2,
przy czym "+" i "−" oznaczają tradycyjne działania.
Przemienność oznacza, że dla wszystkich a,b∊A spełniona jest równość
a◯b=b◯a
Jest to oczywiste
a◯b=a+b−2=b+a−2=b◯a (skorzystaliśmy z przemienności działania "+").
Łączność oznacza, że dla dwolnych a,b,c∊A jest
(a◯b)◯c = a◯(b◯c)
Sprawdzamy:
(a◯b)◯c=(a+b−2)◯c=(a+b−2)+c−2=a+b+c−4
a◯(b◯c)=a◯(b+c−2)=a+(b+c−2)−2 = a+b+c−4
W obliczeniach wykorzystaliśmy łączność i przemienność zwykłego dodawania)
W obydwu wypadkach dostaliśmy to samo, działanie jest łączne.
Najgorsza jest odpowiedź na pierwsze pytanie − czy jest działaniem w A, to znaczy czy nie ma
takich a, b∊A, dla których a◯b=0 lub a◯b=1.
a+b−2 = 0 ⇔ a+b = 2 ⇔(a=b=1)∨(a=2⋀b=0)∨(a=0⋀b=2)
− w każdym wypadku co najmniej jedna z liczb a, b musiałaby nie należeć do A.
a+b−2=1 ⇔ a+b = 3 ⇔
(a = 2 ⋀ b = 1) ∨ (a = 1 ⋀ b = 2) ∨ (a = 3 ⋀ b = 0) ∨ (a = 0 ⋀ b = 3)
− znowu jedna z liczb musiałaby pochodzić spoza A.
Oznacza to, że dla liczb a, b∊A wynik działania a◯b∊A − jest to więc działanie wewnętrzne w A.
16 paź 22:27
PW: No tak, znowu chciałem być za dokładny i nie zdążyłem. Pozdrowienia dla Janka191
16 paź 22:29
Gosia: Nie za bardzo rozumiem, kiedy powinno sie dodawac, mnozyc wlasnie przy dzialaniu ◯,
(a◯b)◯c=(a+b−2)◯c=(a+b−2)+c−2=a+b+c−4 − dlaczego tutaj mamy np plus
16 paź 22:37
Gosia: Bardzo dziekuje, za pomoc
16 paź 22:37
PW: Definicja działania "◯" jest taka: w zwykły sposób dodać do siebie to co przed kółkiem i to co
po kółku, a potem odjąć od tego 2, cały czas tak myślimy.
16 paź 23:13