Wykaż, że ciąg jest ciągiem geometrycznym
Kasia: Wykaż że jeżeli ciąg ( an ) jest ciągiem geometrycznym to ciąg ( bn ) określony wzorem bn =
5 an+1 − 2 an też jest ciągiem geometrycznym
16 paź 21:24
diego: Na początek wykorzystaj że ciąg an jest geometryczny.
16 paź 21:29
Kasia: błagam pomóżcie... w ogóle nie wiem jak się do tego zabrać...
16 paź 21:59
Bogdan:
a
n+1 = a
n*q
b
n = 5a
nq − 2a
n = a
n(5q − 2), b
n+1 = 5a
n+1(5q − 2) = 5a
nq(5q − 2)
16 paź 22:05
Bogdan:
Kasia − wszystko jasne?
16 paź 22:39