funkcja
Marta : jak wyliczyć punkty do wykresu 4|x−1|+1 skad wiadomo jakie maja byc 4|x−1| czy mam mnozyc 4x−4
16 paź 21:11
ICSP: ?
16 paź 21:13
Marta : jak zrobic wykres 4|x−1| bezwzgledna wartosc
16 paź 21:16
ICSP:

1. Rysujesz |x| − czerwpmy
2. |x−1| jest przesunięciem |x| o jedną jednostkę w prawo − niebieski
3. 4|x − 1| jest zwiększeniem wartości. Po prostu wykres będzie 4 razy szybciej rósł − zielony
16 paź 21:21
Marta : Skąd wiadomo ze niebieski jest w prawo lub w lewo ?
16 paź 21:24
ICSP: |x − a| − przesunięcie wykresu |x| o a jednostek na osi
|x−1| tutaj a = 1 więc przesuwasz o jedną jednostkę w prawo
|x + 3| = |x − (−3)| tutaj a = −3 więc przesuwasz o 3 jednostki w lewo
16 paź 21:26
daras: podstaw sobie choć ze dwie liczby i sama sprawdź, nie bój się myśleć! to nie boli
17 paź 10:02