rozwiąż algebraicznie układ równań
xxxxxxxxxxxxxxx: rozwiąż algebraicznie układ równań
I3−2xI − Iy−1I = 2
I1−yI + I4x − 6I = 13
16 paź 20:35
xxxxxxxxxxxxxxx: proszę o jakąś wskazówkę
16 paź 20:37
ZKS:
Zrób podstawienie u = |2x − 3| oraz v = |y − 1|.
Należy wtedy pamiętać że u oraz v jest większe bądź równe 0.
16 paź 20:41
xxxxxxxxxxxxxxx: mógł byś to wytłumaczyć bo takim sposobem nie rozwiązywałem ?
16 paź 20:42
diego: drugie równanie przekształć tak by były te same wyrażenia pod modułami co w pierwszym.
16 paź 20:43
xxxxxxxxxxxxxxx: no to przez −2 mam podzielić ?
16 paź 20:45
diego: 4x−6=(−2)*(3−2x)
16 paź 20:48
xxxxxxxxxxxxxxx: ale skąd się to wzięło ?
16 paź 20:50
xxxxxxxxxxxxxxx: wytłumaczy mi to ktoś ?
16 paź 20:55
xxxxxxxxxxxxxxx: ?
16 paź 21:02
xxxxxxxxxxxxxxx: pomoże ktos

?
16 paź 21:08
diego: co się wzięło?
16 paź 21:18
xxxxxxxxxxxxxxx: 4x−6=(−2)*(3−2x)
?
16 paź 21:21
diego: zwykle przekształcenie, tak aby mieć jeden czynnik 3−2x
16 paź 21:24
xxxxxxxxxxxxxxx: mam prośbę napisz to rozwiązanie jak ty to rozwiązujesz
16 paź 21:31
xxxxxxxxxxxxxxx: wie ktoś ?
16 paź 21:52
ZKS:
Z czym masz problem masz już objaśnione jak musisz robić.
16 paź 21:53
diego: Ktoś wie tylko widzę że czekasz na gotowca
17 paź 09:01
Aga1.: I3−2xI=I2x−3I=t, t>0
I4x−6I=I2(2x−3)I=I2I*I2x−3I=2I2x−3I
Iy−1I=I1−yI=u, u>0
Najpierw rozwiąż układ
t−u=2
2t+u=13
17 paź 09:47
Aga1.: oczywiście.
t≥0 i u≥0
17 paź 09:49