Równoległościan...
Aniaa: Długość wysokości równoległościanu jest równa pierwiastkowi równania h2+64=16h.Podstawa jest
rombem o przekątnych długości 12cm i 5 cm.Oblicz objętość tego równoległościanu.
4 paź 16:27
4 paź 21:43
AROB: Pomagam.
4 paź 21:54
AROB: Aniu, − oblicz h z równania kwadratowego h
2 − 16h + 64 = 0 (h=8cm)
− V = P
p * h
| | 1 | |
− Pp = |
| d1 * d2 i podstaw do wzoru. ( V= 240 cm3) |
| | 2 | |
4 paź 21:58
taa.: jakim cudem wyszlo to 8 ? moge prosic o jakies ropzisanie tego ?
6 paź 14:18
Bogdan:
h
2 − 16h + 64 zwijamy wzorem skróconego mnożenia.
(h − 8)
2 = 0 ⇒ h = 8
Nie ma tu żadnych cudów, naucz się porządnie wzorów skróconego mnożenia, a twoje życie
stanie się przyjemniejsze
6 paź 14:28
Eta:
h2 −16h +64= ( h −8)2
( h−8)2=0 => h =8
6 paź 14:29
Eta:
6 paź 14:30