zadanie
Łukasz : W trapezie prostokątnym różnica długości podstaw wynosi 2 cm a krótsze ramię ma długość 2√3
cm. Oblicz
a) długość dłuższego ramienia trapezu
b) miarę kąta ostrego trapezu
4 paź 16:22
kamil:

a i b to podstawy
d = 2
√3
e = b − c
e = 2
c
2 = 2
√32 + 2
2
c = 4
sinα =
2√34
sinα =
√32
α = 60
4 paź 16:47
kamil: mialo byc ze e = b − a
4 paź 16:48
Bogdan:
kamilu, rysunek źle oznaczyłeś, z twojego rysunku wynika, że a = b. Pokazuję na tym
rysunku sposób oznaczenia jego elementów.
4 paź 17:08
kamil: napisalem ze a i b to podstawy wiec chyba wiadomo o co chodzi
4 paź 17:52