granica ciągu
adrian: oblicz granice ciągu :
(
√9n+8−
√2n−7)
(3n−
√9n2+1)
pomocy

! proszę o obliczenia
16 paź 20:00
Krzysiek: a) wyciągnij 'n' z pod pierwiastków i potem przed nawias.
b) skorzystaj ze wzoru: a−b=(a2−b2)/(a+b)
16 paź 20:01
adrian: Możesz mi ten przykład pierwszy zrobić ? bo mi nic nie wychodzi
16 paź 20:26
Krzysiek: to pokaż jak liczysz
16 paź 20:27
adrian: | (√9n+8−√2n−7)(√9n+8+√2n−7) | |
| = |
| √9n+8+√2n−7 | |
| n(7+15n) | |
| = |
| √n(9+8n)+√n(2−7n) | |
| n(7+15n) | |
| = |
| √n(√9+8n+√2−7n) | |
i co dalej ?
16 paź 21:09
Krzysiek: wystarczy podzielić licznik i mianownik przez √n
16 paź 22:09
adrian: tzn ? bo dalej nie wiem o co chodzi
16 paź 22:30
adrian: możesz mi to jakoś zapisać ? Bardzo proszę
16 paź 22:36
Janek191:
| | 9n + 8 − (2n − 7) | |
an = √9n + 8 − √2n − 7 = |
| = |
| | √9n + 8 + √2n − 7 | |
| | 7n + 15 | |
= |
| = |
| | √9n + 8 + √2n − 7 | |
| | 7 + 15n | |
= |
| → + ∞ |
| | √9n + 8n2 + √ 2n −7n2 | |
16 paź 22:50
adrian: dzięki bardzo
16 paź 22:51
adrian: a dlaczego jest +∞ ? bo coś mi tu nie pasuje
16 paź 23:13
adrian: w liczniku wychodzi 7+0 czyli jest 7 tak ?
a w mianowniku wszędzie wychodzi 0
to dlaczego jest +
∞ 
?
16 paź 23:29
Janek191:
7 > 0
Jeżeli dzielimy liczbę dodatnią przez liczbę bliską 0, to otrzymamy bardzo dużą dodatnią
liczbę,
zatem lim an = + ∞
n→∞
17 paź 09:45
adrian: ok Dzięki za pomoc
17 paź 09:49
Aga1.: Pod pierwiastkiem dzielisz przez n, to za pierwiastkiem przez
√n
17 paź 09:58