Potrzebuje pilnie pomocy z funkcjami cyklometrycznymi!!!
MKZygu: Potrzebuje pilnie pomocy z funkcjami cyklometrycznymi

!
a) Musze obliczyć arcsin(−1/2)
b) 2arccom x + arcsin 2x − arctg 2x
jeżeli arcsin x =π/3
16 paź 20:00
MKZygu: Prosze o pomocc
16 paź 20:54
MKZygu: Pomoże ktoś
16 paź 21:11
Mila:
| | 1 | | 1 | | π | |
a) arcsin(− |
| )=−arcsin |
| =− |
| bo |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
| | 1 | | −π | | π | |
arcsin |
| =α , α∊< |
| , |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | π | |
sin(arcsin |
| )=sinα⇔sinα= |
| ⇔α= |
| |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
16 paź 21:12
MKZygu: Mila a ptzykład b bo a sam rozwiązłem
16 paź 21:18
Mila:
Czy dobrze masz zapisana treść, bo arcsin(√3) nie istnieje .
16 paź 21:38
MKZygu: czekaj pomyliłem przykłady miało być :−π/6
16 paź 21:55
Mila:
| | 1 | | 1 | | π | | 2π | |
arccos(− |
| )=π−arccos( |
| )=π− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | π | |
arcsin(2*(− |
| )=arcsin(−1)=−arcsin1=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | π | |
arctg(2*(− |
| ))=arctg(−1)=−arctg1=− |
| |
| | 2 | | 4 | |
Teraz podstaw do wyrażenia i oblicz
16 paź 22:52
MKZygu: Dzięki

Myślałem właśnieże coś w tym stylu będzie ale brakowało mi wiedzy
16 paź 23:06
Mila:
Musisz wypisać sobie dla każdej funkcji podstawowe wzory , dziedzinę i przeciwdziedzinę.
16 paź 23:08