...
hyp: Siema!
Niech f:X→Y bedzie funkcją. Uzasadnic że,
1) A⊂B⊂X⇒f(A)⊂f(B) ( rzecz oczywsita jednak jak to udowodnić?)
2) A,B⊂X⇒f(A∪B)=f(A)∪f(B)
3)A,B⊂X⇒f(A∩B)⊂f(A)∩f(B)
byłbym wdzieczny, jeżeli ktoś rozpisałby to tak jak trzeba formalnie,krok po kroku bo
kompletnie nie czuje jeszcze takich dowodów które są oczywiste, ale jednak trzeba to jakos
formalnie udowodnić.... i tutaj jest problem

pozdro
16 paź 19:46
Trivial:
Trzeba skorzystać z definicji obrazu funkcji
f(X) = { f(x) : x∊X }
1) y ∊ f(A) ⇔
y = f(x) ⋀ x∊A ⇒ // A⊂B
y = f(x) ⋀ x∊B ⇔
y ∊ f(B)
Zatem y∊f(A) ⇒ y ∊ f(B), czyli f(A)⊂f(B)
2) y ∊ f(A∪B) ⇔
y = f(x) ⋀ x∊A∪B ⇔
y = f(x) ⋀ (x∊A ⋁ x∊B) ⇔
(y = f(x) ⋀ x∊A) ⋁ (y = f(x) ⋀ x∊B) ⇔
(y ∊ f(A)) ⋁ (y ∊ f(B)) ⇔
y ∊ f(A)∪f(B)
A zatem f(A∪B) = f(A)∪f(B)
3) analogicznie...
16 paź 20:36