Wyznacz te wartości x dla których poniższe liczby tworzą w podanej kolejności ci
kamczatka: Wyznacz te wartości x dla których poniższe liczby tworzą w podanej kolejności ciąg
arytmetyczny:
2,log
4(x−3),3
i nie wiem co z tym logarytmem zrobić ?
16 paź 19:42
kamczatka: podbijam
16 paź 20:13
Krzysiek: logab=c czyli ac=b
16 paź 20:14
Saizou : 2log
4(x−3)=2+3 x−3>0→x>3
2log
4(x−3)=5
| | 5 | |
log4(x−3)= |
| z definicji logarytmu |
| | 2 | |
4
5/2=x−3
16 paź 20:16
kamczatka: skąd ta 2 przed logarytmem ?
16 paź 20:24
kamczatka: a dobra już wiem wymnożone na krzyż dzięki.
16 paź 20:25
kamczatka: tylko teraz w sumie nie wiem jak dalej to wyliczyć bo powinno wyjść x=35
16 paź 20:28
Saizou : 45/2=x−3
(22)5/2=x−3
22*(5/2)=x−3
25=x−3
32=x−3
x=35 ∊D
16 paź 20:31
16 paź 20:40