Oblicz:
Karla: Oblicz: sin 10 cos 20 cos 40
16 paź 19:25
Mila:
| 2*cos(10)*sin(10)*cos(20)*cos(40) | |
| = |
| 2*cos(10) | |
| | sin(20)*cos(20)*cos(40) | |
= |
| = |
| | 2cos(10) | |
| | 2*sin(20)*cos(20)*cos(40) | | sin(40)*cos(40) | |
= |
| = |
| = |
| | 2*2cos(10) | | 4cos(10) | |
| | 2*sin(40)*cos(40) | | sin(80) | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 4*2cos(10) | | 8 *sin80 | | 8 | |
16 paź 19:42
ICSP: | | 1 | | 1 | |
= sin10 * sin40 * sin70 = |
| sin30 = |
| |
| | 4 | | 8 | |
16 paź 19:45
Karla: Wyjaśnienie Mili ogarniam, tego drugiego już nie ... Jak można było pozamieniać te cosinusy na
sinusy właśnie takich kątów?
16 paź 19:57
ICSP: o jezu nie sin40 tylko sin50

Skoro rozumiesz wyjaśnienie
Mili moje jest zbędne
16 paź 19:59
Karla: No właśnie tak myślałam że 50

dzięki wam
16 paź 20:03
bbb: ICSP mozesz wyjasnic swoja odpowiedz ? , bo jest duzo ciekawsza
16 paź 20:57
ICSP: Ciekawsza?
Sposób Mili jest ciekawszy. Ja korzystam z tożsamości :
4 * sinx * sin(60 − x) * sin(60 + x) = sin3x
dla x = 10 dostajemy 4sin10 * sin 50 * sin70 = sin30
16 paź 21:05
bbb: dzieki
16 paź 21:07
Mila:
ICSP, jak zwykle szarmancki.
16 paź 21:43