| cosx | π | π | ||||
tgx+ | =2 x∊(− | , | ) | |||
| 1+sinx | 2 | 2 |
| sinx | 1 | |||
Jedno rozwiązanie mi wyszło gdy za tgx podstawiłem | i wychodzi potem cosx= | |||
| cosx | 2 |
1+sinx≠0⇔sinx≠−1
x≠π
| sinx | cosx | ||
+ | =2 | ||
| cosx | 1+sinx |
| sinx*(1+sinx)+cos2x | |
=2 | |
| cosx*(1+sinx) |
| sinx+sin2x+cos2x | |
=2⇔ | |
| cosx*(1+sinx) |
| 1 | |
=2 | |
| cosx |
| 1 | ||
cosx= | ||
| 2 |
| π | π | |||
x= | lub x= | |||
| 3 | 3 |
! Ale jestem głupi, zapomniałem o okresowości i to że mogą być dwa
rozwiązania, w takim razie przepraszam za moją nie uwagę
I dziękuję oczywiście Mila
| π | π | |||
x= | lub x=− | |||
| 3 | 3 |