?
Nika: Jeżeli w nierówności kwadratowej (2−x)2>0 , delta jest równa 0, a x1 =2, to do jakiego
przedziału należy x ?
16 paź 19:14
john: wykres będzie z ramionami skierowanymi w górę bo nie ma minusa przy x2
jest jedno miejsce zerowe, więc parabola dotyka tylko oś w jednym punkcie x = 2
interesuje nas część wykresu nad osią, więc x∊ R\{2}
zresztą to widać, podstaw co chcesz za x prócz 2 i to będzie większe od zera, tylko gdy
podstawimy za x = 2, nierówność będzie fałszywa
16 paź 19:24
Nika: dzięki

już rozumiem
16 paź 19:30