interpolacja
tom: Hej
Pierwszy raz spotkałem się z czymś z pojęciem interpolacji. Szukałem wyjaśnienia w internecie,
ale jest to opisane strasznie zawile. Jest ktoś w stanie pomóc?
Chodzi o to, że mam wyliczony 2 liczby. 0,2546 znajduję się między 0,25, a 0,3. Druga liczba to
0,6656 i znajduje się w przedziale między 0,5; a 1. Z tego wychodzą mi 4 wyniki (tylko 1 jest
poprawny)
2; 1,65
2,3; 2
Nie jest to zadanie stricte z matematyki, ale interpolacja to pojęcie matematyczny, może ktoś
pomoże..
16 paź 19:12
Trivial:

W skrócie
Interpolacja = dopasowanie krzywej do punktów doświadczalnych (tak, żeby przez nie
przechodziła).
Np. do punktów (−3,9), (1,1), (2,4) możesz dopasować przykładowe krzywe:
f(x) = x
2.
g(x) = x
2 + (x+3)(x−1)(x−2)
h(x) = x
2 + (x+3)(x−1)(x−2)e
x
...
Wszystkie te krzywe przechodzą przez te 3 punkty.
Jak widzisz interpolacja to pojęcie dość ogólne.
16 paź 19:24
tom: Mógłbyś mi pomóc na moim przykładzie?
16 paź 19:28
Trivial: Z Twojego opisu za wiele wywnioskować nie można.
16 paź 19:31
tom: Mam wyliczone dwie dane (tak jakby na osi xy) i na ich podstawie muszę wybrać wartość.
Jeśli byłoby to 0,25 (ox) i 0,5 (oy) to tabelka podaje wartość 2.
Kolejny przypadek to 0,25 (ox) i 1 (oy), a wartość wynosi 2,3
Następnie 0,3 (ox) i 0,5 (oy), wartość to 1,53.
No i na końcu 0,3 (ox) i 1 (oy), wartość 2.
Mi jednak tak ładnie się nie układa, bo u mnie na osi ox jest 0,2546; a na oy 0,6656. Muszę
znaleźć wartość, która przechodzi przez te wszystkie punkty (chyba o to chodzi).
16 paź 19:42
Trivial:
x y f(x,y)
0.25 0.5 2
0.25 1 2.3
0.3 0.5 1.53
0.3 1 2
f(0.2546, 0.6656) = ?
W zależności od rodzaju interpolacji dostaniesz różną odpowiedź. Musisz określić jak chcesz
interpolować.
16 paź 19:48