Funkcje
elongacja: Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 7. Jeżeli pomnożymy ją przez liczbę o przestawionych
cyfrach, to otrzymamy 1300. Znajdź tę liczbę.
Znalazłam takie rozwiązanie ale nie rozumie skąd się wzięło 10x skoro wypisano 9 możliwych
cyfr. O co chodzi z tą 10 najpierw przy x, a potem przy y proszę o wytłumaczenie.
x,y −−− cyfry x,y = {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
10x +y −−− liczba dwu cyfrowa 10y+x −− dwucyfrowa o przestawionych cyfrach
x+y= 7 => x = 7−y , y€( 0,7)
(10x+y)(10y+x) = 1300
rozwiąż ten układ równań
16 paź 19:00
Mila:
x− cyfra jedności
y − cyfra dziesiątek
x,y∊zbioru cyfr i x≠0 i y≠0
10y+x wartość danej liczby ( np. 52=5*10+2)
10x+y wartość liczby o przestawionych cyfrach
y≠0
x+y=7
(10y+x)*(10x+y)=1300
y=7−x
(10*(7−x)+x)*(10x+7−x)=1300
(70−10x+x)*(9x+7)=1300
(70−9x)*(9x+7)=1300
x=2 lub x=5
y=5 lub y=2
52 lub 25 szukana liczba
52*25=1300
16 paź 19:13