iloczyn skalarny
merbb: oblicz iloczyn skalarny podanych par wektorow, czy moglby mi ktos nie tylko obliczyc ale i
troche wyjasnic bo za nic nie moge tego skumac?
a=(1, −2, 5) b= (3, −1, 0)
16 paź 18:38
16 paź 18:42
merbb: no dobrze ale to moje pytanie brzmi moge skorzystac z wzoru np. |a| * |b| *cosα ?
16 paź 18:47
Krzysiek: popatrz na przykład jak policzyć ten iloczyn skalarny albo przeczytaj dokładnie definicję:
a◯b=a1b1+a2b2+a3b3
16 paź 18:51
merbb: no dobrze a teraz mam inny przyklad u= 3i −2k i wektory nad wszystkim oraz v= −i +3j+7k, tak
samo to obliczac? i z racji ze nie ma w wektorze u danej j to bd 3j *0

oraz wynik 3i
2
−14k
2 ?
16 paź 18:55
Mila:
a→=[1, −2, 5] b→= [3, −1, 0]
a→o b→=1*3+(−2)*(−1)+5*0=3+2=5
Aby skorzystać z tego wzoru trzeba znać długości wektorów i kąt między nimi.
16 paź 18:56
merbb: ok a pytanko poprzednie mozesz mi wytlumaczyc?
16 paź 18:57
16 paź 19:02
16 paź 19:03
merbb: no tak tylko nadal nie iwem co zrobic z tym ze w v mam 3j a przy u nie mam zadnej z literka j
16 paź 19:05
Krzysiek: i nie może być np. wynik: 3i2...
jak się zabierasz za takie zadania pasowałoby wiedzieć czym jest i,j,k?
są to wektory jednostkowe, np. i=[1,0,0]
zatem u=3i−2k można zapisac u=[3,0,−2]
i liczysz tak jak w poprzednim zadaniu.
16 paź 19:05
merbb: i co wyjdzie mi wynik −17 i to jest dobrze?
16 paź 19:07
Krzysiek: tak
16 paź 19:09
merbb: a jak mam takie cos w zad ze
x= p +2q −r i y=3p −q +2r
oraz informacja ze p,q,r sa wersorami parami prostopadlymi to jak sie do tego zabrac?
16 paź 19:11
Krzysiek: skorzystać z własności iloczynu skalarnego (rozdzielność względem dodawania wektorów )
16 paź 19:13
merbb: wybacz ale malo mi to mowi... :<
16 paź 19:16
Krzysiek: przykładowo:
x=a+b
y=a−b
x◯y=(a+b)◯(a−b)=a◯(a−b)+b◯(a−b)=... itd.
16 paź 19:20
Mila:
cos90o=0
Iloczyn skalarny wektorów prostopadłych jest równy zero.
To powinieneś mieć zapisane na wykładzie.
16 paź 19:20
merbb: ale czy moglbys mi na moim przykladzie to pokazac bo robie to
x ◯y= 3*p2−pq+2pr ... ? dobrze to robie/
16 paź 19:22
Krzysiek: zapominasz,że o znaku: ◯, przecież po prawej stronie nie ma zwykłego mnożenia tylko skalarne.
no i dopiero rozpisałeś jedną część zostaje jeszcze (2q−r)
16 paź 19:25
michal: czy mozesz mi poprostu rozwiazac to a ja sobie przeanalizuje bo jakos nie widze tego ?
16 paź 20:07
Mila:
( p→ +2q→ −r→) o (3p→ −q→ +2r →)=
=3p2−p ◯ q+2*p ◯ r+2q ◯3p−2q2+2q ◯ 2r−r ◯3p+r ◯ q −2r2=
=3|p|2−0 +2*0+2*0−2|q|2+2*0−3*0+0−2|r|2=
=3|p|2−2|q|2−2|r|2=
16 paź 20:46