Elementy kombinatoryki ...
Matmaxd: a)Która z pośród liczb (8po0),(8po1),(8po2)...(8po8) jest największa?
b)ile różnych liczb jest wśród liczb(9po0),(9po1)...(9po9)?
c)ile różnych liczb jest wśród
liczb(15po5)*5!,(15po10)!,(15po10)*5!,15*14*13*12*11,3!*(16po6)*(6po4)?
Ps. proszę o dokładnie wyjaśnienie jak to obliczyć .
16 paź 17:38
PW: Ten symbol czyta się "n nad k", bo dla n=3 i k=3 byłoby "trzy po trzy", co budzi słuszne
skojarzenia . Nawet jeśli Twój nauczyciel tak mówi, to nie przyzwyczajaj się.
| | 8! | | 8! | |
= |
| = |
| =1 |
| | 0!(8−0)! | | 1•8! | |
| | | |
Warto teraz zauważyć, że to samo będzie dla | (tylko w mianowniku kolejność ulegnie |
| | |
zmianie przy formalnym stosowaniu definicji).
Taka symetria wystąpi zawsze:
itd., a więc wystarczy policzyć jedną z tych liczb.
16 paź 22:53