układ równań
xxxxxxxxxxxxxxx: rozwiąż algebraicznie układ równań
Ix − 1I + 3 IyI = 5
I2−2xI + 2 = I 6y I
proszę o jakąś wskazówkę
16 paź 16:55
xxxxxxxxxxxxxxx: pomoże ktoś ?
16 paź 17:16
PW: W pierwszym jest 3|y|, a w drugim |6y|=6|y|, to pozwoli metodą podstawiania wyeliminować jedną
zmienną.
16 paź 17:19
xxxxxxxxxxxxxxx: a mógłbym pomnożyć razy −2 pierwsze równanie ?
16 paź 17:24
xxxxxxxxxxxxxxx: ?
16 paź 17:31
xxxxxxxxxxxxxxx: ?
16 paź 17:38
ICSP: |x − 1| + 3|y| = 5
|x − 1| − 3|y| = −1
Dodając stronami :
|x−1| = 2 ⇒ x = 3 v x = − 1
a gdy |x−1| = 2 to |y| = 1 ⇒ y = 1 v y = −1
zatem są cztery pary (x;y) które spełniają ten układ równań :
(3;1) , (3;−1) , (−1 ; 1) , (−1 ; −1)
16 paź 17:41
xxxxxxxxxxxxxxx: a skąd ci wyszło w tym drugim równaniu |x − 1| − 3|y| = −1 ?
16 paź 17:51
ICSP: podzieliłem stronami przez 2
16 paź 17:53
xxxxxxxxxxxxxxx: no tak zgadza się, Wielkie dzięki bo jutro z tego kartkówka
16 paź 17:55