pierwiastek kwadratowy
john: Proszę o zweryfikowanie moich rozważań i wyprowadzenie mnie ewentualnie z (o)błędu.
Do końca sam nie wiem, o co mi chodzi, więc nie zdziwię się, jeśli nikt nie będzie wiedział.
Mam trzy sytuacje i chcę je jakoś uprościć (chyba tego chcę):
1) (
√3x + 7)
2 = ?
| | 7 | |
Najpierw dziedzina 3x + 7 ≥ 0, czyli x ≥ − |
| |
| | 3 | |
I teraz po prostu znika potęga i pierwiastek,
| | 7 | |
mam (√3x + 7)2 = 3x + 7, pamiętając, że x ≥ − |
| |
| | 3 | |
2)
√(3x + 7)2 = ?
Najpierw dziedzina (3x + 7)
2 ≥ 0, to zawsze jest prawdą, więc x może być wszystkim, korzystam
ze wzoru | x | =
√x2, czyli
mam
√(3x + 7)2 = | 3x + 7 | i tak to zostawiam, nie brnąc w usuwanie wartości bezwzględnej.
3)
√3x + 7 *
√3x + 7 = ?
| | 7 | |
Najpierw dziedzina 3x + 7 ≥ 0, czyli x ≥ − |
| |
| | 3 | |
Teraz nie bardzo wiem, co dalej, są dwie opcje:
a)
√3x + 7 *
√3x + 7 =
√(3x + 7)*(3x + 7) =
√(3x + 7)2 = | 3x + 7 |
b)
√3x + 7 *
√3x + 7 = (
√3x + 7)
2 = 3x + 7
Mam wrażenie, że nie dostrzegam tu czegoś rażąco oczywistego.
16 paź 16:26
PW: Definicja pierwiastka:
pierwiastkiem z nieujemnej liczby u nazywamy taką nieujemną liczbę z, że x2=u.
Pierwiastkiem z nieujemnej liczby 3x+7 nazywamy taką nieujemną liczbę x, że
x2 = 3x+7.
(√3x+7)2 = 3x+7
16 paź 16:47
PW: Chchlik: ...nieujemną liczbę x, że x2=u
16 paź 16:48
john: Muszę przyznać, że choć to materiał ze szkoły podstawowej, to mnie nieco przytłacza. Rozumiem
definicję (tak mi się wydaje). Ale czy to, co piszę jest prawdą w tych 3 punktach, czy są to
bzdury? I co z 3) punktem? Czy na jedno wyjdzie, którą drogę wybiorę?
16 paź 17:15
PW: Nie rozumiesz definicji. Pierwiastek z dowolnej liczby nieujemnej to taka liczba nieujemna,
która podniesiona do kwadratu daje to, co stoi pod pierwiastkiem. Jeżeli więc
√3x+7 ma sens (3x+7≥0), to
(√3x+7)2=3x+7.
Myli Ci się z czymś, co zapewne kiedyś widziałeś.
(1) √x2 = |x|,
i to ma sens − pod pierwiastkiem stoi liczba nieujemna, ale nie wiemy jaki ma znak x (może być
przecież ujemne), więc żeby być w zgodzie z definicją musimy napisać tak jak w (1).
16 paź 23:03
john: Ok, dziękuję.
17 paź 09:02