Ciągi
nieuk: Zbadaj czy podany ciąg jest monotoniczny od pewnego miejsca
16 paź 16:24
Bizon:
obrazem wyrażenia w mianowniku jest parabola ... "uśmiechnięta" ...nw=3
Począwszy od n=3 mianownik rośnie ... czyli ciąg jest malejący
16 paź 16:44
nieuk: czyli z tego wynika, że na samym początku powinienem policzyć delte mianownika tak? i co dalej
16 paź 16:59
Bizon:
Δ jest ujemna ... czyli parabola nad osią
Nie potrzebujesz jej pierwiastków nawet gdyby je miała. Interesuje Cię jej monotoniczność.
Skoro "uśmiechnięta" to rośnie od nw wierzchołka
16 paź 17:03
nieuk: a jak obliczyłeś nw ? bo jeśli to są punkty wierzchołka to powinno to być W=(−3,−1)
16 paź 17:22
16 paź 17:55