matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz objętość stożka
Amanda:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym, którego bok ma długość= 6. Oblicz objętość stożka.
16 paź 16:24
dero2005:
d = l = 6
l
√
3
h =
= 3
√
3
2
πd
2
*h
π*6
2
*3
√
3
V =
=
= 9π
√
3
12
12
16 paź 17:51