liczby rzeczywiste
julka: Wykaż, że każda liczba w postaci 10n + 2, gdzie n∊N+ jest podzielna przez 3.
16 paź 15:36
PW: Skorzystaj z kryterium podzielności przez 3 (suma cyfr).
16 paź 15:59
AS:
10
n + 2 = (9 + 1)
n + 2 =
| | | | | |
9n + | *9n−1 + | *9n−2 + ... + 1 + 2 = |
| | | |
| | | | | |
(9n + | *9n−1 + | *9n−2 + ...) + 3 |
| | | |
Całe wyrażenie jest podzielne przez 3 gdyż każdy
wyraz w nawiasie okrągłym jest podzielny przez 3
− potęga 9 − i istatni wyraz (3) jest podzielny przez 3
16 paź 16:56