Funkcje
kejt: Wyznacz najmniejszą wartość sumy kwadratów dwóch liczb x, y, jeśli:
a) x + y = 3 (błagam o w miarę etapowe rozwiązanie)
16 paź 14:20
wredulus_pospolitus:
y = 3−x
x2 +y2 = (3−x)2 + y2 = 9 −2x + 2x2
i szukasz 'minimum' ... czyli wartości wierzchołka takiej oto paraboli
16 paź 14:35
PW: A popatrz jak pięknie można to zadanie zilustrować geometrycznie.
x2+y2 = r2 (współrzędne punktu na okręgu o środku (0,0), r jest jego promieniem)
y=−x+3 (współrzędne punktu na prostej).
Pytają o to, jaki będzie najmniejszy z możliwych promieni okręgów, taki żeby punt (x,y) należał
jednocześnie do okręgu i do prostej. Znalezienie konstrukcyjne tego najmniejszego promienia
byłoby całkiem łatwe − wiesz, jak?
16 paź 15:28