wyznaczenie punktu wspólnego prostej i hiperboli ze zmienną m
Zosia: wyznacz wszystkie wartości parametru, m dla których hiperbola o równaniu y=
3x−2 ma jeden
punkt wspólny z prostą o równaniu y= −3x + m
1. stworzyłam układ równań z obydwu funkcji
z czego otrzymałam funkcje kwadratową
−6x
2 + mx − 2m +3 =0
Δ=0 jeśli mamy otrzymać 1 punkt wspólny
więc otrzymuję kolejną f. kwadratową
m
2 −48m + 72=0
liczę Δm
Δm= 2304 − 288 = 2016
√Δm = 6
√56
m1=
48 − 6√562 = 24 − 3
√56
m2=
48 + 6√562=24 + 3
√56
pytanie brzmi, czy dobrze postępowałam oraz gdzie powinnam wstawić m1 oraz m2 by wyliczyć
współrzędne punktu, bądź punktów
Dzięki za odp.