AROB: Miejsca zerowe oznaczają, że: f(3) = 0 i f(5) = 0.
Stąd powstaje układ: 18 + 3b + c = 0
50 + 5b + c = 0 /*(−1)
3b + c = −18
−5b − c = 50
−2b = 32 ⇒
b = −16
c = 30
Czyli funkcja ma postać: f(x) = 2x
2 − 16x + 30
y
w = f(x
w) = 2 * 16 − 16 *4 + 30 = −2
W(4, −2)
b) x
w ∊ <2, 6>, więc wartość najmniejsza to y
w = −2 ( wierzchołek paraboli skierowanej
ramionami w górę).
Wartość największą wyznaczamy obliczając wartość funkcji na końcach przedziału i
wybieramy większą z nich.
W tym przypadku,wierzchołek leży dokładnie na środku danego przedziału, więc wartości na obu
końcach są równe i na obu końcach jest wartość największa, która wynosi:
f(2) = 8 − 32 + 30 = 6, także f(6) = 6
Odp.
fmin = −2, fmax = 6