Funkcja składana
Nan: Jak rozwiązać taką funkcję składaną?
f(x)=2x+3 g(x)=1x
(f o f)(x)=(g o g)(x)
16 paź 09:56
wredulus_pospolitus:
f(f(x)) = f(2x+3) = 2*(2x+3) + 3
| | 1 | | 1 | |
g(g(x)) = g( |
| ) = |
| = x |
| | x | | | |
pamiętaj o dziedzinie
16 paź 09:59
Nan: dziedzina x∊R/{0}
16 paź 10:03
wredulus_pospolitus:
w drugim ... si
16 paź 10:04
Nan: i taka też chyba będzie odpowiedż co?
16 paź 10:05
Nan: jeszcze przy okazji mam jedno pytanie do tych samych funkcji....
(g o g o g)(x)=2
Jak coś takiego rozwiązać?
16 paź 10:07
wredulus_pospolitus:
analogicznie ... jak wygladac będzie (g o g o g)(x)
16 paź 10:16
Aga1.: | | 1 | | 1 | | 1 | |
g(g(g(x)))=g(g( |
| ))=g( |
| )=g(x)= |
| . |
| | x | | | | x | |
16 paź 10:20