Rozwiązać równanie
Nan: Rozwiązałam to zadanie, ale nie wiem czy wynik jest prawidłowy. Możecie pomóc?
(x2+x+2)32=8x3
16 paź 09:46
wredulus_pospolitus:
to pokaż nam jak rozwiązywałaś ... sprawdzimy
16 paź 09:51
Nan: ostatecznie wyszlo mi x={−23,1}
16 paź 09:54
Nan: i co dobrze?
16 paź 10:05
wredulus_pospolitus:
yyyy ... nie
16 paź 10:17
wredulus_pospolitus:
napisz jak rozwiązywałaś
16 paź 10:18
Nan: | | 2 | |
kurcze... potęguje obie strone przez |
| wtedy otrzymuję x2+x+2=4x2.... Wszystko na jedną |
| | 3 | |
strone, obliczam delte, x1= −
23 i x2 = 1
Tak to zrobiłam....
Co jest zle?
16 paź 10:21
wredulus_pospolitus:
a gdzie dziedzina

16 paź 10:27
Nan: no dziedzine wyliczam z x2+x+2≥0 delta wychodzi ujemna czyli zbiór liczb rzeczywistych
16 paź 10:28
wredulus_pospolitus:
wskazówka nr 1:
zauważ, że dla dowolnego x<0 lewa strona jest dodatnia ... a prawa będzie ... ujemna

wskazówka nr 2:
co się dzieje z liczbą ujemną podniesioną do potęgi
2/3
16 paź 10:38
PW: | | 2 | |
No właśnie, "potęguję obie strony przez |
| ". Pomijając niematematyczny język trzeba |
| | 3 | |
przypomnieć, że nie da się tej operacji wykonać, gdy prawa strona jest ujemna, stąd nie
wszystko co wyliczyłeś może być rozwiązaniem równania.
Praktyczniej byłoby podejść w ten sposób, że już na samym początku stwierdzamy:
− dla x<0 rozwiązań nie ma, bo prawa strona równania jest ujemna, a lewa dodatnia. Wystarczy
więc rozwiązać równanie na przedziale [0,
∞)/
16 paź 10:43
PW: Nie zdążyłem, ale zeznajemy jednym głosem.
16 paź 10:44
Nan: No liczba ujemna staje się liczba dodatnią... Czyli jesli dobrze rozumiem x ≥ 0 a zatem x={1}?
16 paź 10:44
PW: Nie "liczba ujemna staje się dodatnią" − to zjawisko z pogranicza cudów.
Po prostu nie szukamy rozwiązań ujemnych, bo ich nie ma.
Lewa strona dodatnia, a prawa ujemna
16 paź 10:51
Nan: ale dlaczego zakładamy że prawa jest ujemna? Gdyby pod x podstawic liczbę dodatnią wyjdzie
liczba dodatnia...
16 paź 10:52
Nan: Nawet jak podstawiam to co mi wyszlo czyli 1 pod x to równanie się zgadza....
16 paź 10:55
wredulus_pospolitus:
dla x<0
Lewa strona jest dodatnia, a prawa ujemna
ergo −−− brak rozwiązań dla x<0
ergo −−− dziedzina x≥0

ergo −−− rozwiązaniem jest jedynie x=1
16 paź 10:57
Nan: No i wszystko jasne
16 paź 10:59
PW: To zadanie jest pięknym przykładem na to, żeby nie rzucać się na rozwiązywanie "jak szczerbaty
na suchary" według utartych schematów, ale najpierw popatrzeć, czy to w ogóle jest możliwe,
ewentualnie gdzie nie jest możliwe. To bardzo ułatwia dalsze działanie
16 paź 11:08