rozwiąż równania
ola:
a) 3√x−12=−1
b) 5=√2x−1
c) √25−x2=4
16 paź 08:44
wredulus_pospolitus:
a) ponieś obustronnie do 3 i wyznacz 'x'
b) podnieś obustronnie do 2 i wyznacz 'x'
c) podnieś obustronnie do 2 i wyznacz 'x'
16 paź 08:46
ola: x−2=−1
x=2−1
x=1
czy dobrze?
16 paź 08:47
wredulus_pospolitus:
ale to jest odnośnie czego niby ?
16 paź 08:47
ola: nie mam pojęcia jak to zrobic myslałam ze przykład a tak można
16 paź 08:48
john: a) lewą stronę podnosisz do potęgi trzeciej (3√x − 12)3, co zostaje? potem prawą stronę
(−1)3, co zostaje?
16 paź 08:52
john: zostaje x − 12 = − 1
x = − 1 + 12
x = 11
spróbuj resztę sama
16 paź 08:54
ola: 3√x3−1728=−1 czy tak?
16 paź 08:55
john: w b) dobrze jest dodatkowo wyznaczyć dziedzinę, to co jest pod pierwiastkiem parzystego stopnia
nie może być ujemne
16 paź 08:56
ola: dzieki spróbuje reszte
16 paź 08:56
john: nie jak masz ten sam stopień pierwiastka co potęgę do której go podnosisz to po prostu usuwasz
pierwiastek, kłopot jest większy przy pierwiastkach parzystego stopnia
16 paź 08:58
ola: 25=2x−1
2x=25+1
2x=26
x=13
czy dobrze?
16 paź 09:00
john: | | 1 | |
tak, ale przydałaby się jeszcze dziedzina 2x −1 ≥ 0 czyli x ≥ |
| |
| | 2 | |
16 paź 09:04
ola: c)
p{25−x2=4
5−x=4
x=5−4
x=1
16 paź 09:05
ola: w pierwszej linijce ma byc √25−x2=4
16 paź 09:09
ola: czy mógłby ktos sprawdzic proszę
16 paź 09:09
john: wpierw dziedzina, bo mamy parzysty stopień pierwiastka, czyli 2
25 − x2 ≥ 0
− x2 ≥ −25
x2 ≤ 25
x ≤ 5 i x ≥ −5
x ∊ <−5, 5>
teraz podnosisz obie strony do kwadratu,
16 paź 09:10
john: (2√25 − x2)2 = 42
16 paź 09:11
ola: Ale ja nie umiem dziedziny my uczymy się tego dopiero .Ja jestem w 6 klasie podstawowej
16 paź 09:12
ola: 25−X2=16
X2=25−16
X2=9
X=3
czy tak?
16 paź 09:14
Nie śpię bo liczę deltę :
x=3 lub x=−3
16 paź 09:16
john: Nie zaszkodzi już wiedzieć, co to jest. Dziedzina to wszystkie możliwe liczby, jakie możesz
podstawić za nasz X. pod pierwiastkiem kwadratowym nie może być liczby ujemnej. Taka po prostu
jest zasada.
Dlatego piszemy 25 − x2 ≥ 0 i to rozwiązujemy
Wychodzi x ∊ <−5, 5> to znaczy za X możemy podstawić liczby tylko z tego przedziału, czyli
rozwiązaniem mogą być liczby tylko z tego przedziału, dziedzina ogranicza nam rozwiązanie,
rozwiązanie uzyskujemy teraz podnosząc obie strony do kwadratu
16 paź 09:16
ola: dziękuje
16 paź 09:16