Proszę
Patryk: Witajcie kolega napisał mi że na sprawdzianie było cos takiego "7. A(1,3) B(5,2) C(3,−2) i
wyznaczyc z tego a b c wzgledem f(x) = ax2+bx+c"
czy mógł by ktoś życzliwy zrobić takie zadanie przykładowe bo nie mogę zrozumieć tego zadania.
Bardzo proszę
16 paź 08:03
Aga1.: Musisz rozwiązać układ równań
a+b+c=3 ( A(1,3), czyli za x podstawiasz 1, a za f(x) 3)
25a+5b+c=2
9a+3b+c=−2
16 paź 08:23
Patryk: i tu a=−b−c−3 i to podstawiam do a w dwóch pozostałych?
16 paź 08:31
Patryk: a=−b−c−3
25(−b−c−3)+5b+c=2
−25b−25c−75+5b+c=2
−20b−24c−75=2
9(−b−c−3)+3+c=(−2)
−9b−9c−27+3+c=(−2)
−9b−8c−25=(−2)
2=(−20b)−24c−75
−2=(−9b)−8c−25
mi wychodzi
0=(−11b)+32c+100
pewnie źle ale czy o to chodzi?
16 paź 08:47
Patryk: powie ktoś?
16 paź 09:13
Bogdan:
1) c = 3 − a − b
2) 25a + 5b + 3 − a − b = 2
3) 9a + 3b + 3 − a − b = −2
16 paź 09:26
patryi: 16a−2b mi tak wyszło ale co dalej
16 paź 09:52
Gustlik: Prościej metodą przeciwnych współczynników:
{ a+b+c=3 (1)
{ 25a+5b+c=2 (2)
{ 9a+3b+c=−2 (3)
Odejmujesz stronami (1)−(2) − zredukujesz c
−24a−4b=1
Potem (2)−(3) i też zredukujesz c
16a+2b=4
{ −24a−4b=1
{ 16a+2b=4 /*2
{ −24a−4b=1
{ 32a+4b=8 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8a=9... dokończ...
Potem wstaw obliczone a i b do któregoś z równań (najlepiej do (1), bo najprostsze) i oblicz c.
16 paź 10:15
Aga1.: c=...
24a+4b=−1
8a+2b=−5 /*(−2)
c=...
24a+4b=−1
−16a−4b=10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8a=9
licz dalej.
16 paź 10:15
Bogdan:
Reaguję Gustliku na Twoje "prościej" i kontynuuję:
2) 24a + 4b = −1
3) 8a + 2b = −5 /*(−2) ⇒ −16a − 4b = 10, po dodaniu stronami: 8a = 9
16 paź 12:25