oszacowanie
zadanie: Oszacować od góry i dołu wyrażenie
√n+1+√n+2+√n+3+...+√9n
jak to zrobic?
prosilbym o wytlumaczenie
16 paź 06:11
wredulus_pospolitus:
zależy co chcesz dalej zrobić
bo można np. tak:
z góry:
8n*√9n
z dołu
0
jednak w wielu przypadkach takie oszacowanie niewiele wniesie
16 paź 08:07
zadanie: a skad sie bierze 8n?
16 paź 19:50
Mila:
Kolejne wyrażenia pod pierwiastkiem to wyrazy c.arytm.
a1=n+1
ak=9n
9n=n+1+(k−1)*1
9n=n+k
k=8n − tyle jest składnikow w tej sumie.
Po co Ci takie szacowanie potrzebne?
16 paź 19:56
zadanie: dziekuje
to mamy teraz na analizie
16 paź 19:59