matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągłość funkcji
orzel:
Witam, ktoś dałby radę się z tym zmierzyć? Zbadaj ciągłość funkcji:
e
x
a) f(x)=
gdy x>0
x
−ln(x
2
+x+1) gdy x≤0} b) f(x)= 2x
2
+1 gdy x≤0 4x−2 gdy x>0 Będę wdzięczny za każdą pomoc
15 paź 23:55
orzel:
Może ktoś sprawdzić ppkt a)? lim
x→0
−
(−ln(x
2
+x+1))=−ln lim
x→0
−
(x
2
+x+1)=−ln1=0
e
x
lim
x→0
+
(
)=+
∞
x
lim
x→0
−
≠lim
x→0
+
⇒ funkcja f jest nieciągła w x=0
16 paź 00:49
asdf:
pierwsze: lim
x−>0
−
−ln(x
2
+x+1) = ln1 = 0
1
lim
x−>0
+
e
x
*
= [1*
∞
] =
∞
x
funkcja nie jest ciagła w x
0
= 0
16 paź 00:57
orzel:
dzięki
16 paź 01:01