| |x−1| | ||
Dla jakich wartości parametru m, równanie | =m ma dwa pierwiastki rzeczywiste? | |
| x2−1 |
| |x−1| | |x−1| | s(x−1) | s | ||||
= | = | = | , | ||||
| x2−1 | (x−1)(x+1) | (x−1)(x+1) | x+1 |
| s | ||
= m, x∊R\{−1,1}. | ||
| x+1 |
| −1 | 1 | |||
= m dla x<1 lub | = m dla x>1, x∊R\{−1,1} | |||
| x+1 | x+1 |
| −1 | 1 | |||
= m dla x∊(−∞,−1)∪(−1,1) lub | = m dla x∊(1,∞). | |||
| x+1 | x+1 |
| 1 | ||
Jest to możliwe, np. dla m= | pierwsze równanie ma rozwiązanie x1=−4, a drugie ma | |
| 3 |
| 1 | ||
m= | . | |
| 3 |