Funkcje wymierne
DeDee: | | x2−4x+4 | |
Określ dziedzinę wyrażenie |
| i sprowadź je do najprostszej postaci. Następnie |
| | x2−4 | |
| | x2−4x+4 | |
naszkicuj wykres funkcji f(x)= |
| i podaj zbiory, w których funkcja jest |
| | x2−4 | |
monotoniczna.
15 paź 23:47
Lorak: mianownik różny od zera
w liczniku i w mianowniku ukryte są wzory skróconego mnożenia.
15 paź 23:49
bezendu:

D=R\{−2,2
| (x−2)2 | | x−2 | |
| = |
| |
| (x−2)(x+2) | | x+2 | |
funkcja ↗ (−
∞,−2)∪(−2,
∞)
15 paź 23:58
Aga1.: Funkcja na sumie przedziałów nie jest rosnąca
Bo np.
weźmy x1=−4 i x2=2, wtedy f(x1)=3, f(x2)=0
−4<2, a 3>0.
Odp. Funkcja jest rosnąca w przedziałach
(−∞,−2),(−2,∞)
16 paź 08:41