Wartość bezwzględna
qwazu: |x2−4|+|x2−1|=4x+1
wiem jak rozwiązać, ale nie wiem które rozwiązania są dobre
15 paź 23:44
Lorak: to pokaż obliczenia, ktoś sprawdzi
15 paź 23:48
qwazu: 1 przypadek: x2−4+x2−1=4x+1
i rozwiązaniem będzie:
x1=3
x2=−1
2 przypadek: x2−4−x2+1=4x+1
x1=−1
3 przypadek: −x2+4−x2+1=4x+1
x1=√3−1
x2=−√3−1
4 przypadek: −x2+4+x2−1=4x+1
x=12
15 paź 23:56
16 paź 00:04
qwazu: A możesz podać mi dziedziny to poszczególnych przypadków?
16 paź 00:12
Lorak:
1) x∊(−∞;−2>
2) x∊(−2;−1>
3) x∊(−1;1>
4) x∊ (1;2>
5) x∊(2;∞)
16 paź 00:20
Lorak: ale w sumie, to można sobie trochę uprościć, bo:
4x+1 ≥ 0
4x ≥ −1
więc wystarczy szukać rozwiązań w trzech ostatnich przedziałach.
16 paź 00:27
qwazu: Dziękuje, bardzo mi pomogłeś
16 paź 00:34
Lorak: cieszę się
16 paź 00:36