Lęcacy bombowiec, Ruch Skośny
Ringen: Witam, mam problem z następującym zadaniem:
Lecący lotem nurkowym bombowiec zrzuca bombę na wysokości 730m nad ziemią w momencie, gdy jego
nachylenie względem pionu wynosi 53 stopnie. Bomba uderza w ziemię po 5 sekundach od chwili
uwolnienia.
a) jaką prędkość miał bombowiec w chwili zrzucenia bomby?
b) jaką odległość w kierunku poziomym przebędzie bomba podczas spadania?
c) jaka jest pionowa i pozioma składowa prędkości bomby w chwili, gdy uderza w ziemię?
Bardzo proszę o pomoc, mniej więcej umiem podstawowe zadania z ruchu skośnego, ale w tym nie
wiem nawet jak rozpisać składowe poziomą i pionową..
15 paź 23:35
dero2005:

oznaczenia:
v
a − prędkość bombowca i bomby w punkcie A (uwolnienia z samolotu)
v
aw − prędkość składowa pionowa
v
ah − prędkość składowa pozioma
v
b − prędkość bomby w punkcie B (uderzenie w ziemię)
v
bw − prędkość składowa pionowa
v
bh − prędkość składowa pozioma
h − wysokość zrzucenia bomby
s − odległość pozioma bomby
h = 730 [m]
t = 5 [s]
g = 10 [m/s
2]
| | 2h − gt2 | |
vaw = |
| = 121 [m/s] |
| | 2t | |
| | vaw | |
va = |
| = 201 [m/s] |
| | cos53o | |
v
bw = v
aw + gt = 171 [m/s]
v
ah = v
ab = v
a*sin53
o = 160,5 [m/s]
s = v
ah*t = 802,5 [m]
18 paź 19:06