Funkcja
bezendu:
Jeśli mam równanie kwadratowe z parametrem.np zmyślony wzór x2+(k−90)x+98 I szukam parametry
dla których to równanie ma dwa pierwiastki różnych znaków to warunki
Δ>0 x1*x2<0 i warunek liniowy k−90≠0 ?
15 paź 23:16
Eta:
To równanie zawsze jest równaniem
kwadratowym ! , bo a=1≠0
warunki dla równania kwadratowego są ok
15 paź 23:19
bezendu:
Eta czyli warunek liniowy też sprawdzam ? Kidy jeszcze sprawdzam ten warunek ?
15 paź 23:20
Basia: przecież k−90 nie jest współczynnikiem przy x2
obejdzie się bez tego ostatniego warunku
15 paź 23:20
bezendu:
Właśnie gdzieś widziałem, że jest rozważany ten warunek i postanowiłem się zapytać ? Bo moim
zdanie wystarczą tylko dwa warunki
15 paź 23:22
Eta:
Sprawdzasz tylko wtedy gdy "a" zależne od parametru!
np: (k−2)x2+ (k−90)x+98=0
dla k−2=0 −−− równanie liniowe
dla k−2≠ 0 −−− równanie kwadratowe
15 paź 23:22
bezendu:
OK dziękuję
15 paź 23:24
Basia: mogłeś widzieć; różne idiotyzmy się widuje
15 paź 23:25